lördag 29 oktober 2011

Choklad- & kolapaj

INGREDIENSER - ca 14-16 bitar
200 gram choklad cookies
75 gram smör
Mörk chokladkola
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
0,5 tsk ättiksprit, 12%
50 gram smör
Vit chokladkola
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 gram vit choklad
0,5 tsk ättiksprit, 12%
50 gram smör
Garnering
1 msk kakao

GÖR SÅ HÄR
1. Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
2. Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 min till 120 grader. Dra kastrullen från värmen och rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.
3. Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp o koka ca 10 min till 120 grader.
4. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
5. Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över kakao. Serveras i små bitar då pajen är mycket mäktig.
Serveras med fördel tillsammans med en klick grädde!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar